Любопитно -

Учени: Бракът е полезен за сърцето. Заклетите ергени - с 42% по-висок риск от инфаркт
Прочетена: 158 пъти
Снимка: Pixabay.com

Група английски учени установиха, че достигналите до третата възраст съпружески двойки са значително по-защитени здравословно от заклетите ергените или старите моми. Това сочат данни от изследването, публикувани в академичното списание „Харт“, съобщава БГНЕС.

 

Изводите на изследователите се базират на данни от последните две десетилетия. Те включва сведения за над 2 млн. души на възраст между 42 и 77 години. Анализът сочи, че решилите се на брак се радват на значително по-занижен риск от сърдечни проблеми. Достоверността на изследването е особено висока, тъй като то покрива расово и етнически разнородно население от Европа, Северна Америка, Близкия Изток и Азия.

 

За сравнение лицата, които са разведени, овдовели или никога не са били женени са подложени на 42% по-висок риск от развитие на сърдечносъдово заболяване и 16% по-застрашени от развитие на исхемична болест на сърцето. Същевременно заклетите ергени са 42% по-вероятно да починат от инфаркт и 55% от инсулт. Учените са установили също, че резултатите не се различават значително в зависимост от пола на изследваните лица с изключение на инсулта, който е по-честа причина за смърт за самотните мъже.

 

„Резултатите от нашето изследване показват, че семейното положение следва да се включи сред факторите за определяне на риска за развитие на сърдечни заболявания“, казва Чун Вей Уонг от отделението по кардиология на болницата в град Стоук он Трент, Западна Англия.

 

Четири пети от всички сърдечносъдови заболявания могат да бъдат прогнозирани на базата на определен набор „рискови фактори“ - напреднала възраст, мъжки пол, високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене и диабет. Семейното положение би могло да бъде именно този рисков фактор, който да обясни причините за оставащите 20%.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития