Новини - България

Цялото правителство подкрепи кампанията в подкрепа на донорството "Да! За живот!"
Прочетена: 34 пъти

Министър-председателят Бойко Борисов и цялото правителство се включиха вчера в кампанията „Да! За живот!" като подписаха своите лични карти, с които декларират желанието си след смъртта им органите им да бъдат трансплантирани на нуждаещи се пациенти.

 

Кампанията в подкрепа на донорството и трансплантациите, която стартира във вторник, се организира от Министерството на здравеопазването. Притежателят на донорска карта е необходимо да я носи заедно с личните си документи. Така тя ще послужат като указание за лекарите, че човек желае да бъде донор. Финалното решение дали органите да бъдат дарени за трансплантация, или да не се съобразят с волята на човека, все пак остава у близките на починалия.

 

„С тази карта, която представлява само една от мерките, които предприемаме, искаме да предизвикаме дискусия в обществото, семейството, училищата, за да получат нуждаещите се от трансплантация хора шанса да се върнат в своите семейства Тази карта няма юридическа сила, но позволява на човек приживе да вземе решение дали да стане донор след смъртта си", разясни преди началото на правителственото заседание здравният министър Кирил Ананиев, който раздаде дарителските карти на министрите.

 

„Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го направих вече", каза премиерът Бойко Борисов, след като разписа дарителската си карта.

 

По-късно в профила си във Facebook той написа:

 

"Подкрепям кампанията за донорството на МЗ "Да! За живот!". Трансплантацията е едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Тя представлява сложна операция, при която се присаждат органи, тъкани и клетки. Това позволява на хиляди хора в краен стадий на тежки заболявания да продължат живота си. 1151 българи чакат да им се помогне. Надявам се повече хора да подкрепят тази кампания. С донорството не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее."

 

На този етап са отпечатани 50 хил. карти за донорство, а желаещите могат да си ги изтеглят и от сайта на кампанията www.zajivot.bg.

 

Повече за кампанията можете да научите и във Facebook на страницата "Да. За живот - Кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията".

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития