Новини - България

Цяла седмица безплатни тестове за хепатит В и С и ХИВ в Пловдив
Прочетена: 91 пъти
Снимка: CheckPoint София – Център за сексуално здраве

От 26 ноември до 1 декември 2018 г. в Пловдив ще се извършват безплатни тестове за хепатит В и С и ХИВ. Те ще се провеждат в галерия „PLOVEDIV” (ул. Куртевич 3 в „Капана“, на ъгъла между "Железарска" и "Резбарска") между 15.00 и 20.00 часа. За целите на изследванията се взима една капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 5 минути. На 1.12.2018 г. тестове ще се провеждат от 10 до 18 часа.

 

Инициативата за тестването е на галерията „PLOVEDIV” и CheckPoint София – Център за сексуално здраве и се провежда в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит. Кампанията е насочена към всички млади хора, както и към хората над 50 години, които е възможно да са носители на вируса на хепатит В и С и да не знаят за това. Организаторите насърчават мъжете, които правят секс с мъже, да си направят тестове. За да се направят изследванията не е нужно записване предварително на час, всеки желаещ трябва да дойде на място.

 

Изследването е напълно анонимно, а резултатът се пази в конфиденциалност.

 

В рамките на седмицата консултант на центъра по ХИВ и хепатит ще предоставя консултации на всеки желаещ.

 

CheckPoint София - Център за сексуално здраве е базиран в София и помага вече 18 години на млади хора чрез безплатно и анонимно тестване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. От началото на годината центърът е направил близо 12 000 теста за ХИВ, хепатит В и С. 65 са положителните ХИВ тестове в София, направени от изследователите на центъра, основно сред момчета и мъже между 19 и 35 години, при които основният риск е сексът без презерватив.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития