Галерия - Фото

ЦСКА и ВМА отново се обединиха зад каузата „Дари кръв, спаси живот!”
Прочетена: 89 пъти
Снимки: ВМА

Представители на футболен клуб ЦСКА и лекари под пагон от Военномедицинска академия (ВМА) дадоха личен пример как един благороден жест може да даде шанс за живот на много болни в беда. Днес, в Световния ден на кръводарителя, те се обединиха зад каузата „Дари кръв, спаси живот!”.

 

Традиционната кампания на Центъра по трансфузионна хематология подкрепиха легендата на „червените” Георги Велинов, треньорът от школата на ЦСКА Атанас Борносузов и други представители на клуба. Коремният хирург капитан д-р Даниел Стефанов и негови колеги под пагон пък доказаха, че военните лекари спасяват животи не само с професионализма, а и с благородството си.

 

Зад каузата застанаха и от Командването на силите за специални операции, като екип на Кръвния център ще отиде на място в Пловдив на 21 юни при командосите, които искат да спасят тежко болни пациенти.

 

„Дарих за пръв път днес, но – стига да съм жив и здрав, ще се включа отново. Не виждам нищо страшно и призовавам всеки, който може, да дари и да спаси живот”, призна минути след кръводаряването Атанас Борносузов.

 

„Дарявай, за да ти дарят!”, призова червената легенда Георги Велинов – Джони и добави: „След трансплантацията, която ми направиха във ВМА през 2007 г., вече няма как да дарявам. Преди това съм го правил многократно – ние сме спортисти и имаме възможности да даваме. Но винаги ще подкрепям каузата на донорството. За мен това е най-благородният жест”.

 

„Безвъзмездното даряване е изключително важна кауза, защото кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината”, подчерта началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. д-р Румен Попов и благодари на „армейците”, които всяка година на 14 юни подкрепят мисията на Кръвния център на ВМА.

 

„Да, може не всички да дарят днес, но благодарение на акции като тази, ще получат информация и откликнат друг път. А всички са добре дошли – вратите ни са отворени и в събота и неделя”, допълни проф. Попов.

 

Той добави, че борбата за повече спасени животи е немислима без повече информационни кампании сред децата в училищата, които отрано могат да бъдат „спечелени” за благородната кауза. Доказва го успешната работа на Центъра с военните формирования.

 

„Благодарение на колегите там, последните години имаме достатъчен брой постоянни кръводарители, които винаги са откликвали, когато отидем на място в поделенията. Затова е важно много да се говори и да се дава личен пример”, категоричен бе проф. Попов.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития