Новини - България

Центърът по хигиена ще приеме здравната каса, ако остане място - и здравно министерство
Прочетена: 248 пъти

Намерението на ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) е в сградата на Центъра по хигиена (Национален център по обществено здраве и анализи - НЦОЗА) първо да се премести Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и след това да се прецени дали на останалата площ ще може да се разположи МЗ. Това стана ясно от отговор на министъра на здравеопзването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от "БСП за България" доц. Георги Йорданов по време на парламентарния контрол в петък. 

 

"Идеята ни е, първо, да влезе в Центъра по хигиена цялото централно управление на НЗОК, за да сме сигурни, че те ще работят в синхрон и с добро качество на работа. След това ще преценим дали това, което остава ще може да послужи като основна сграда на Министерството на здравеопазването. Защото аз не искам да го разбивам пък него в няколко сгради“, каза министър Ананиев пред депутатите.

 

Той припомни, че в момента администрацията на ЦУ на НЗОК е разположена в три сгради в София, някои от които са собственост на касата, а друга се използват срещу наем.

 

„Това затруднява ефективността на администрацията, ангажира време от страна на служителите и влошава качеството на работа. Във връзка с изграждането на електронно здравеопазване и закупуването на необходимата техника, следва да бъде предвидено и специално помещение, в което същата да бъде разположена. Към настоящия момент сървърите са разположени в част от жилищно помещение. Трето, към момента разходите за наем на три броя апартаменти, използвани за работни помещения възлиза на 4 209 лв. месечно. Настаняването на ЦУ на НЗОК в имот, който е държавна собственост, предоставен безвъзмездно ще доведе до икономия на тези средства и ще се оптимизират разходите за охрана на трите броя сгради“, каза Ананиев.

 

От думите на здравния министър стана ясно, че предстои да бъде преценена в детайли и възможността за преместване на МЗ в Центъра по хигиена, като се вземе предвид факта, че в тази сграда са раположени и много други структури с различна функция и предназначение.  

 

„Вие знаете, че там има на много институции, съюзи, лаборатории и т.н., някои от които могат да бъдат изнесени, други обаче поради специфичния си, а бих казал някои и уникален характер не могат да се извадят. След като разположим НЗОК там, ще работим по въпроса за Министерството на здравеопазването“, заяви Кирил Ананиев.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития