Новини - България

Трансплантирани ще бягат в маратона на София
Прочетена: 223 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици ще застанат в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019 по повод Европейския ден на донорството, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Целта е трансплантираните да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

 

Очаква се стартът на трансплантираните в маратона да бъде около 10.00 ч. на пл. "Александър Батенберг", веднага след края на редовните четири старта.

 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.Европейският ден на донорството тази година се отбелязва на 12 октомври 2019 г., събота. Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.
Каним колегите, които проявяват интерес да отразят събитието

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития