Новини - България

Търговци: Доплащането за медицински изделия ще започва от 200 лв., но може да достигне и до 30 000 лв.
Прочетена: 67 пъти
Снимка: Pixabay.com

Цените на медицинските изделия в новия списък на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), приет от Надзорния съвет на 30 март и в сила от 1 април 2018 г., не са били обект на договаряне с Българската асоциация на търговците на медицински изделия (БАТМИ), каквато е практиката по принцип. Това се казва в позиция на организацията, изпратена до управителя на касата проф. Камен Плочев, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Комисията по здравеопазване в Народното събрание. БАТМИ обединява представители на 40 водещи световни компании производители на медицински изделия. 

 

"Цените на кардиологичните импланти, стентове, клапи, протези в новия реимбурсен списък са намалени с 15 до 70% еднолично от Здравната каса", алармират от БАТМИ.

 

В позицията си те допълват, че при тази ситуация доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други и над 10 000 лв., като за определени може да стигне до 30 000 лв.

 

Според търговците маркетинговото проучване, което НЗОК твърди, че е провело в някои европейски страни  може да е подвело касата, тъй като се сравнява с различни системи на финансиране на медицинската дейност.

 

"В Германия фондовете покриват цялостното лечение до определена сума, а болниците имат избор какви медицински изделия да използват. Във Франция системата е с доплащане чрез допълнителни публични и частни фондове. Освен това производителите имат право да определят условия за конкретния пазар според принципите на свободната търговия с критерии като обем, финансов риск, условия на отложено плащане и др. и въпреки, че те могат да се окачествят като  дискриминационни спрямо по-малките пазари, те са част от свободната търговия", поясняват от БАТМИ.

 

Посочените от НЗОК данни за по-ниски цени по фактури на някои изделия пък са изключение и по всяка вероятност в тези случаи става въпрос за индивидуална ценова политика  предмет на конкретна фирма към конкретен клиент, допълват още оттам.

 

"Каквито и методи да са използвани от НЗОК за горните стойности може да се твърди със сигурност, че те не отразяват спецификата и динамиката на българския пазар на медицински изделия. В резултат на това въпреки нашия стремеж да сме в помощ на пациенти  и лекари, за нашите членове няма да е възможно да доставят голяма част от цитираните медицински изделия без да превишават стойността, до която НЗОК заплаща за всяко от тях", се отбялзва в позицията на БАТМИ.

 

От организацията добавят още, че при този подход на касата в една ценова категория ще попаднат както изделия на водещи световни производители, така и изделия с качества, поставени под съмнение от лекарите, които ги използват. От БАТМИ изразяват мнение, че по този начин достъпът на пациенти до качествени иновативни изделия ще бъде ограничен, ще бъдат ограничени в избора си и лекарите, които прилагат лечение с тях, защото разликата в цената, определена от НЗОК и реалната ще трябва да се поеме или от болните, или от лечебните заведения. 

 

"Настояваме НЗОК да преосмисли публикувания списък и да приеме такива нива на реимбурсация, които да са резултат от пряко договаряне с фирмите", настояват в позицията си от БАТМИ.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития