Новини - Свят

СЗО обяви COVID-19 за пандемия, Италия и Дания са под пълна карантина, а САЩ спря полетите от Европа
Прочетена: 96 пъти
Снимка: СЗО

Разпространението на новия коронавирус COVID-19 в света се е превърнало в пандемия. Това обяви на брифинг вчера в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

 

"В следващите дни и седмици очакваме броят на случаите на зараза, смъртните случаи и броят на засегнатите държави да се увеличи. Стигнахме до извода, че COVID-19 може да бъде окачествен като пандемия", заяви той.Две европейски държави обявиха пълна карантина

 

Преди два дни Италия въведе строги мерки, за да се справи с разпространението на коронавируса. Премиерът Джузепе Конте обяви, че цялата страна е поставена под карантина. Той посъветва гражданите да не пътуват извън Италия.

 

Основната цел на мерките е да се забави разпространението на коронавируса, който вече зарази над 9 хил. души в страната, а смъртните случаи са над 460.

 

Въпреки че ситуацията в Дания не е толкова сериозна, колкото в Италия, страната се превърна във втората европейска държава, която обяви пълна карантина от днес. Решението е взето, след като само за ден властите регистрират 442 нови случая, като общия брой стигна 1303 души. В страната все още няма смъртен случай.Всички детски градини, училища и университети остават затворени за срок от две седмици. Служителите в държавния сектор, които нямат значителни функции, ще бъдат изпратени вкъщи в платен отпуск, а тези в частния ще бъдат призовани да работят от домовете си, съобщи на пресконференция снощи премиерът Мете Фредериксен. Всички събития на закрито, на които се събират над 100 души, са забранени.САЩ спря полетите от Европа

 

Президентът Доналд Тръмп изненадващо обяви, че забранява за 30 дни влизането в САЩ на всички чужденци от Европа, за да защити страната от епидемията от коронавирус. Думите му създадоха объркване какво точно има предвид под "Европа", но малко по-късно вътрешното министерство публикува съобщение за съдържанието на т.нар. президентска прокламация. В нея се пояснява, че мярката засяга всички, които не са американски граждани и техните най-близки - тези с право на постоянно пребиваване и определена специално описана категория, които 14 дни преди да се появят на границата на САЩ, са били в страните от Шенгенската зона. След това изрично се изброяват тези 26 държави, сред които не попадат България, Румъния, Хърватия, Ирландия, Обединеното кралство и Кипър. Това би трябвало да означава, че ограничението не действа за български граждани, стига през последните две седмици да не са били в някоя от шенгенските държави. Мярката влиза в сила от полунощ в петък.

 

Към момента общият брой на заболелите от коронавирусна инфекция по света възлиза на 124 518 души, починалите са 4607 души в 118 страни по света.

Коментари

април 2020

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития