Новини - Свят

СЗО: Морбили се възражда в Европа
Прочетена: 56 пъти
Снимка: Pixabay.com

Световната здравна организация (СЗО) отчита възраждане на морбили в Европа. Причината отчасти се крие в отказа от имунизация срещу заболяването.

 

В доклад на организацията се посочва, че през първата половина на 2019 г. са регистрирани около 90 000 случая на морбили, което е двойно повече, отколкото за същия период на миналата година. Според СЗО, въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни, противопоставянето на определени групи хора на ваксинацията подхранва епидемията на стария континент.

 

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше съобщено, че от болестта са починали осем души. След това се нареждат Казахстан и Грузия. Освен това, данните сочат, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, са изгубили статута си на "изкоренили дребната шарка".

 

От СЗО напомнят, че морбили е една от най-заразните болести в света, която може да бъде предотвратена с две дози ваксина. Срещу заразата обаче няма ефективно лечение.

 

Според данните, в някои развити страни процентите на ваксинация спадат рязко след публикуването на изследване в края на 90-те години на миналия век, свързващо комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните власти се борят да опровергаят погрешното схващане за безопасността на ваксината.

 

"Дезинформацията относно ваксините е също толкова заразна и опасна, колкото болестите, чието разпространение подпомага", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития