Новини - Свят

СЗО: Един от всеки четирима души по света е физически неактивен
Прочетена: 204 пъти
Снимка: Pixabay.com

Нови данни, публикувани днес в списание The Lancet Global Health, показват, че 1 на всеки 4 възрастни в световен мащаб - 28% или 1,4 милиарда души по света са физически неактивни, съобщи сайтът на Световната здравна организация (СЗО). За някои страни обаче съотношението може да е и по-високо - т.е. в тях  1 от всеки 3 възрастни е с ниска физическа активност.

 

В публикацията, подготвена от четирима експерти на СЗО, се изнасят данни, които актуализират оценките от 2008 г. за нивата на физическа активност и за първи път отчитат тенденциите за последното десетилетие. Те показват, че световното ниво на бездействие при възрастните остава до голяма степен непроменено от 2001 г. насам.

 

Авторите на анализа доказват, че като цяло жените са по-малко активни от мъжете, с разлика от над 8% в глобален план. Хората в страните с висок стандарт на живот и високи доходи са по-неактивни (37%) в сравнение със страните със средни доходи (26%) и страните с ниски доходи (16%).

 

Според експертите тези данни показват, че е необходимо всички страни да обърнат по-сериозно внимание на проблема с ниската физическа актавиност и решаването му, като  го превърнат в приоритет. Държавите трябва да осигурят среда, която подкрепя физическата активност. Тези политики трябва да бъдат разгърнати на национално и регионално ниво и да бъдат насочени към това да увеличат възможностите за хора от всички възрасти и с всякакви индивидуални способности, да бъдат физически активни всеки ден.

 

Новият Глобален план за действие за физическа активност определя и главната цел: да се намали физическото бездействие с 10% до 2025 г. и с 15% до 2030 г.

 

Редовното физическо бездействие увеличава риска от лошо здраве на хората, включително сърдечно-съдови заболявания, няколко вида рак и диабет, падания, както и психични заболявания. Предстои  още една публикация, която ще бъде посветена на нивото на физическа активност при деца и млади хора, инфирмират още от СЗО. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития