Новини - Свят

СЗО: Да се намалят ненужните медицински интервенции по време на раждане
Прочетена: 1575 пъти
Снимка: Pixabay.com

Световната здравна организация (СЗО) излезе с нови препоръки, които, според нейните ексерти, трябва да станат водещи в стандартите за проследяване на нормално протичащите бременности. Основен фокус в препоръките е намаляването на ненужните медицински интервенции при раждане.

 

Становището на СЗО включва 56 препоръки, основани на доказателства за грижите, необходими по време на раждането и след него. В документа се отбелязва, че всяко раждане е уникално и продължителността на активния първи етап на този процес e различен при всяка жена. Приема се, че за първо раждане той не трябва да бъде по-дълъг от 12 часа, а при следващо - по-дълъг от 10 часа.

 

Ето защо от СЗО препоръчват на лекарите да дават повече време на бременните жени да родят и да ги оставят сами да взимат решения за действията си в хода на родовия процес. Препоръките включват още възможност за придружаване по време на раждането, осигуряване на надеждна грижа по време на процеса, основана на уважение спрямо родилката, спокойно общуване между нея и медицинския екип. Експертите на световната организация препоръчват да бъде дадена възможност на жената да има повече време да роди и сама да вземе решения за това в каква позиция иска да роди, кога да ускори и кога да забави напъните и други детайли.

 

По данни на СЗО всяка година в света има 140 милиона раждания. Повечето от тях протичат без усложнения за жените и техните бебета. Въпреки това, през последните 20 години се наблюдава ръст в прилагането на интервенции, които преди са били използвани само за избягване на рискове или лечение на усложнения, като например употребата на окситоцин, за да се ускори раждането, както и провеждането на оперативно раждане с цезарово сечение.

 

„Искаме жените да раждат в безопасна среда с квалифицирани кадри в добре оборудвани помещения. Въпреки това, нарастващата употреба на лекарства при нормалните процеси на раждане възпрепятства способността на жената да ражда и има отрицателно влияние върху процеса на раждането", посочват от СЗО. 

 

От там допълват, че ако самото раждане протича нормално и майката и бебето са в добро състояние, допълнителни интервенции не са необходими.

 

Невена ПОПОВА

Коментари