Любопитно -

Свързаха мозъците на трима души – общуват си без думи
Прочетена: 135 пъти

Учени са успели да свържат мозъците на трима души, което им позволява да общуват без думи и символи, само чрез моделите на невронната активност, съобщава сайтът OFF Наука, като се позовава на научна статия. Постижението е на изследователи от Вашингтонския университет и Университета Карнеги Мелън. В експеримента си те използват електроенцефалография (EEG), която стимулира патерните на активност на мозъчните неврони с помощта на електроди, закрепени към черепа. Обратният отговор е постигнат чрез транскараниална магнитна стимулация (TMS), възбуждайки невроните на реципиента чрез слаби външни магнитни полета.

 

Предишни експерименти са позволили на неврофизиолозите да създадат първия "мозъчен интернет" - BrainNet, който свързва мозъците на трима доброволци едновременно.

 

"Тези резултати откриват възможността за бъдещи интерфейси "мозък - мозък", които ще осигурят колективно решаване на задачи с помощта на "социална мрежа" от свързани мозъци", пишат учените в научната статия.

 

В проведените експерименти доброволците играят опростен тетрис като е нужно да решават само дали да се превърти падащата фигура на 180 ° или да не се пипа. Самият играч не може да вземе решение - той вижда само горната половина на екрана, но мозъкът му е свързан с апарат за магнитна стимулация TMS, а той чрез сложна компютърна програма - с мозъците на другите двама членове на мрежата, на които са поставени ЕЕГ електроди. Тези двама играчи виждат екрана и могат да решат какъв ход трябва да се предприеме. След като направят избора си трябва да задържат поглед на една от двете светлини, трепкащи с различни честоти (15 и 17 Hz) за „да” и „не”. Наблюдението на това трептене предизвиква съответни колебания на активността на зрителната кора, които се отчитат от енцефалографа. Накрая, с помощта на TMS, тези трептения се предават в мозъка на третия участник, който ги вижда като светкавици - фосфени, които се появяват в зрителното му поле.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития