Събития -

април 2019

ПВСЧПСН
     
1 април
Понеделник
Стартира инициативата „Усмихнати очи“ за безплатна профилактика на детското очно здраве в София
ДГ №195 „Братя Мормареви"
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 01.04.2019 г., понеделник, от 11:00 часа в ДГ №195 „Братя Мормареви" на ул. „Врабча“ 7 ще се състои пресконференция по повод началото на инициативата „Усмихнати очи“ под егидата на Столична община. В нея ще вземат участие зам.-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Костадин Ангелов, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар и представители на партньорските организации.

 

В рамките на инициативата през месеците април и май ще бъде извършен безплатен скринингов очен преглед на деца от 12 детски градини и учениците от I и II клас на 5 училища на територията на град София. Тестът е неинвазивен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

 

За поредна година партньори в инициативата са УМБАЛ „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Лайънс Клуб София „Св. Иван Рилски“, Национална мрежа за децата и най-голямата верига специализирани детски оптики в страната.

 

„При прегледите се концентрираме върху деца на 5-8-годишна възраст, защото ако те имат мързеливо око, но се открие по-късно, почти е невъзможно да им се помогне. Проблемът може да доведе до слепота и се установява само с апаратура. Около 5% от малките имат мързеливо око. На място изследваме зрителната острота, рефракцията на очите на децата, установяваме дали имат кривогледство, дали имат нужда от очила. Прегледите се извършват с добре оборудван мобилен пункт, обстановката е предразполагаща и децата не се притесняват“, сподели доц. д-р Александър Оскар във връзка с предстоящата инициатива „Усмихнати очи“.

 

Самият той ще се включи лично в инициативата, като водещ детски специалист невроофталмолог в страната с голям опит. През 2012 година доц. Оскар стартира кампанията „Направи добро“ за безплатни детски очни прегледи, която продължава и днес с над 20 000 прегледани деца от цяла България.