Новини - България

Стартира денонощна интернет платформа за липсващи лекарства
Прочетена: 858 пъти
Снимка: www.parallel-trade-development.org

Активираха интернет платформа за подаване на горещи сигнали за липсващи лекарства и пациентите реално могат да се възползват от възможностите, които тя предлага. Проектът стана факт, след като Федерация "Български пациентски форум" (ФБПФ) и Българската асоциация за развитие на паралелната търгоивя с лекарства (БАРПТЛ) подписаха меморандум за сътрудничество при преодоляване на недостига на лекарства и обезпечаване на достъпа на пациентите до терапия.

 

Платформата бе представена на пациенти по време на  Седмата конференция на Федерация "Български пациентски форум". Тя е създадена от БАРПТЛ и вече е на разположение 24 часа в денонощието. Демонстрацията й бе част от програма за съвместни действия между БАРПТЛ и пациентската организация. Мерките в нея са разписани в Меморандум за сътрудничество, а подписите си под  документа поставиха Иван Димитров – председател на Управителния съвет на ФБПФ и Боряна Маринкова – изпълнителен директор на БАРПТЛ.

 

Двете партнарища организации декларираха, че обединяват действията си за изграждане на програма за сътрудничество за гарантиран достъп на българските пациенти до лечение. Те ще работят заедно за изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства и регламентиране на паралелен внос на лекарства, които са дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност.

 

Няколко да основните цели на съвместния проект. На първо място това е намирането на трайно решение на осигуреността с лекарствени продукти, а така също и разширяване на достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз. В същото време инициаторите смятат, че това е начин да бъде създаден достъп на българските пациенти до лекарства, които са изтеглени от България поради липса на търговски интерес. Според двете организации платформата е един от начините да се проправи път за широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостига на лекарства.

 

На своята интернет страница www.parallel-trade-development.org БАРПТЛ ще поддържа горещата линия за недостиг чрез платформата си за подаване на сигнали за липсващи лекарства на територията на цялата страна. Според асоциацията тази мярка котегорично ще е от полза за пациентите до стартирането на електронната система на Изпълнителната агенция по лекарствата. Асоциацията призовава пациентите да подават сигналите си чрез удобна форма, която за улеснение и бързина изисква попълване само на населено място, телефон за обратна връзка и наименованието на търсеното лекарство.

 

В рамките на конференцията изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова проведе дискусия с членовете на ФБПФ за многофакторните причини за недостиг в световен план и представи възможностите на паралелния внос за достъп до по-ниски цени на вече утвърдени лекарствени продукти с допълнителна гаранция за произход и безопасност. Бяха обсъдени и необходимите законодателни промени за бързи вътреобщностни доставки при липси или недостиг, както и използване на паралелната дистрибуция за доставки на дерегистрирани лекарствени продукти, изтеглени от България поради липса на търговски интерес от страна на производителите.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития