Новини - България

Спешните повиквания ще се прехвърлят за 15 секунди към операторите в центровете
Прочетена: 64 пъти
Снимка: Pixabay.com

Предстои въвеждането на нов хардуер в системата за спешни повиквания 112, който ще даде възможност да се приемат до 3000 обаждания от един пост. С това нововъведение спешните обаждания ще стигат до операторите в "Бърза помощ" не както досега за 3 минути, а за около 15 секунди. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при отбелязването на 10-годишнината от старта на Единния европейски номер у нас.

 

„Няма да губим две минути или три за разговор от едната или другата страна. Директно се прехвърля сигналът към нашия диспечер, който ще започне телефонен триаж и ще прецени какъв екип да изпрати на място“, посочи д-р Пенков, цитиран от БНР.

 

Десетата годишнината на системата за спешни повиквания бе повод от МВР да направят кратък преглед на постигнатото и да очертаят близката перспектива за развитие на единния номер 112. Важна стъпка в нейното развитие ще бъде въвеждането на технологични промени за достъп на граждани с увреден слух и затруднен говор. 

 

„Системата за спешни повиквания се утвърди като важен инструмент на обществената сигурност и безопасност, постигнал  едно от най-високото обществено доверие. В годините тя продължи да се надгражда – въведе се е-call системата, която при тежки пътнотранспортни произшествия скъсява времето за реакция на службите за спешно реагиране и спасява много човешки животи. В ход е усилена работа по внедряване на услугата, осигуряваща достъп до тел. 112 на хората със слухови или говорни увреждания. Пред технологичното развитие на системата са и нови функционалности – видеоповиквания, достъп до системите за видеонаблюдение, комуникационна свързаност с центрове за управление на трафика, интелигентни скенери и др. Надграждането на постигнатото ще гарантира още по-качествена европейска услуга“, увериха от там.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития