Новини - България

Следим по електронен път как институциите използват личните ни данни
Прочетена: 526 пъти
Снимка: pixabay.com

Всеки гражданин вече може да провери по електронен път кои негови лични данни фигурират в публичните регистри и как те се използват от администрациите. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Новата възможност се открива след въвеждането на услугата „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри, през Средата за междурегистров обмен RegiX“ и достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).Регистрация може да бъде направена с квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), уточняват още от пресслужбата. Оттам отчитат, че към настоящия момент са се регистрирали близо 10 000 физически лица, които имат достъп до данни от 50 регистъра. Продължава процесът по присъединяване на нови регистри. По този начин българските граждани могат да осъществяват ефективен контрол върху качеството и основанията за достъп до техните данни от страна на институциите.    

 

"Услугата е създадена по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев и ДАЕУ. Тя е в синхрон с разпоредбите на Общия регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR), на Закона за електронното управление и на подзаконовите нормативни актове за неговото изпълнение",  допълват от пресслужбата  на Министерски съвет. 

 

Припомняме, от края на май подобна възможност бе създадена и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Чрез нова функционалност на информационната система фондът улесни достъпа на здравноосигурените до пациентските им досиета с използване на персонален идентификационен код (ПИК) от Националната агенция по приходите (НАП).  

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития