Новини - България

След среща на сестрите с премиера: Антимафиоти и икономическа полиция влизат в болниците
Прочетена: 69 пъти

Засилени проверки на МВР, БОП и Икономическа полиция във всички болници - за това са договориха Борисов и сестрите на среща, продължила повече от 2 часа в Министерския съвет, съобщава БНТ. Ще има нова среща следващия четвъртък след подписването на Националния рамков договор, а в сряда медицинските сестри ще преместят протеста си пред Народното събрание.

 

Премиерът постави три въпроса пред сестрите, пред здравния и социалния министър: трябват ли ни над 300 болници в България, защо мениджъри на болници взимат хиляди левове, защо въпреки милиардите, отделяни за здраве, има дефекти и протестиращи?

 

„Аз гледам рамката, а рамката е много пари - все повече, все повече, все повече и все повече, и вместо вие да кажете - все по-доволни сме, пациентите да кажат - все по-доволни сме, лекарства безплатни за стотици милиони раздаваме - да кажат по-доволни сме, саниране, в стотици милиони се измерва всичко, и да водим този разговор, просто ми е криво“, каза Борисов.

 

Сестрите заявиха, че ако не се краде толкова в здравеопазването, пари ще има за всички и изнесоха пред премиера данни за мащабни нередности: фалшиви болнични, клинични пътеки и други нарушения.

 

Димитриа Димитрова, медицинска сестра каза:

 

„За да има хикс пътеки, трябва да има хикс доктори... Оттам насетне, като дойде краят на месеца, се казва - вие няма да вземете заплати, ако нямате толкова пътеки, и се правят пътеки само с лични карти.“

 

Сестрите и премиерът се разбраха освен за засилени проверки срещу нарушенията, да продължи диалога за увеличаване на възнагражденията им.

 

Мая Илиева от Синдиката на медицинските сестри заяви:

 

„Говорихме, разбира се, за преразпределението на средствата и така да бъдат разпределени, че да може да има процент и за медицинските специалисти и то да бъде заложено в НРД. По думи на г-н Ананиев, Националният рамков договор ще бъде подписан следващата седмица в четвъртък и тогава ще имаме нова среща.“

 

В договора ще бъде разписано какъв процент от приходите от клинични пътеки ще отиват за заплати за медицинските сестри и конкретна формула, която да регламентира заплащането лекар-медицинска сестра-друг персонал.

 

Бойка Анастасова от Асоциацията на физиотерапевтите допълни:

 

„Има някаква чуваемост за отделните съсловия, обещанията, обаче, не са като даванията, така че ние ще продължим да следим това, което е дадено като обещание в седмица-две-месец, година, дали се изпълняват и ще продължаваме да искаме това, което сме написали навсякъде по лозунгите ни пред палатковия лагер.“

 

Сестрите раздигнаха някои от палатките си. Въпреки договореностите, сестрите ще продължат протеста си. Този път в сряда до Народното събрание.

Коментари

април 2020

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития