Новини - България

Синдикатите: Демонополизацията на НЗОК няма да подобри нито достъпа, нито качеството
Прочетена: 96 пъти

"За мен една реформа се прави в защита на интересите на пациентите, а аз не виждам в предложенията точно това. Въпреки, че идеите все още са в много суров вид, най-общо те се отнасят до всички други - болници, институти, организации, но не и до пациентите".

 

Така вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов определи заявените намерения на здравния министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел. По неговите думи понятието "демонополизация"  също не е много ясно, както остава неясна и целта, която се преследва по този начин. 

 

"Какво следва от това, че здравните каси ще станат няколко и ще можем да избираме в коя да внасяме парите си? Дали всички каси ще са съгласни да сключат договор с всеки, дали ще се съгласят да имат договор с всяка болница? Едва ли. От тази промяна няма да се подобрят нито достъпът, нито качеството на медицинските дейности", категоричен бе синдикалистът. 

 

Д-р Кокалов обърна внимание и на факта, че при това ниво на доходите, което имаме в страната в момента, промяната на здравноосигурителния модел може да има силно негативни последици. 

 

"Какво ще правят тези, които няма пари? Те просто ще си останат в къщи и няма да се лекуват", коментира той.             

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития