Новини - България

Сформиран е Национален кризисен щаб заради коронавируса
Прочетена: 278 пъти
Снимка: Министерски съвет

Сформиран е Национален кризисен щаб  във връзка с разпространението на коронавируса. Това реши на извънредно заседание вчера късно следобед Съветът по сигурността към Министерски съвет. Начело на щаба застава шефът на Военномедицинака академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски. Целта е бърза превенция и реакция срещу разпространението на коронавируса като се събира цялата информация от Световната здравна организация (СЗО), граничните ни пунктове и от здравните заведения в страната.

 

Премиерът Бойко Борисов каза, че само самодисциплината може да ни помогне - каквито и мерки да бъдат взети, ако нямаме лична дисциплина, нищо няма да ни помогне. Друго предложение е всички български граждани, които влизат от кризисни райони да си наложат собствена 14-дневна карантина.

 

"Организирахме над 8000 облекла, над 1000 тестове, в момента на всички гранични пунктове разполагаме оборудвани граничари, санитари, там където нямат термокамери с мобилни термометри. Болниците около граничните пунктове ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки. Връщат се ученически групи, казал съм министъра, зам.-министъра да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответния срок", каза премиерът Борисов.

 

Той поръча още днес да се проведе учебно заятие за реакция при еветнтуално разпространение на коронавируса у нас.

 

"Има болен, има болни, разраства се болестта, една болница, втора болница, трета болница, линейки оборудвани хора със защитни костюми, санитари, доктори с медицински сестри. Всичко да е проиграно, да го имаме, недай Боже ако се развие тази ситуация", каза още Борисов.

 

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски добави, че ще бъдат взети и по-радикални мерки и е възможно да бъдат отменени масови събития. Денят на отворените врати във Военно-историческия музей например вече е отменен.

 

Проф. Мутафчийски определи като изключително важно всички хора, когато пристигнат в България, не да бързат да се изследват за коронавирус, защото той може да бъде реален само, ако са проявени симптоми. Той призова да не се всява паника, защото тестовете в страната са 1000. Поръчани са още. Те се пазаят само за хора, които са наистина реално застрашени от коронавирус.

Коментари

април 2020

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития