Новини - България

Сестрите протестираха пред здравно министерство, Ананиев обеща лично да следи за увеличението на заплатите
Прочетена: 190 пъти
Снимка: МЗ

Национален протест на специалистите по здравни грижи се проведе днес пред сградата на Министерството на здравеопазването. Протестни действия се проведоха и по места в цялата страна.

 

Основните искания са за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Сестрите настояват за:

  • Без търговски дружества в здравеопазването.
  • Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
  • Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
  • Връщане на медицинските стандарти.
  • Нощен труд – почасово заплащане, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
  • КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
  • Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
  • Промяна в категорията труд.

 

Част от протестиращите проведоха среща с представители на здравно министерство във ведомството.

 

„Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща.

 

„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев.

 

Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати.

 

„Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър.

 

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.

 

Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

 

По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития