Събития -

юли 2018

ПВСЧПСН
      
     
20 юли
Петък
Семинар "Проблеми на психичноздравното обслужване в България"
бул. "Акад.Ив.Гешов" № 15
гр. София
13:00 - 16:30 ч.

На 20.07.2018 г., петък, от 10:00 ч. в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) ще се проведе семинар на тема „Проблеми на психичноздравното обслужване в България". Презентации ще изнесат представители на професионалните организации в България  - Българска психиатрична асоциация, Колегиум частна психиатрия, Български лекарски съюз (БЛС), Дружество на психолозите в България и др.


 

Форумът е част от програмата работното посещение на проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на ЕПА, проф. Волфганг Гебел и д-р Хелен Киласпие от асоциацията. Те са у нас в периода от 16 до 21.07.2018 г. Международните експерти ще имат работни срещи със зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова и д-р Скендер Сила, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България. Представителите на ЕПА ще посетят Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“, Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия (СБАЛНП) „Св. Наум“, Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“, Центъра за психично здраве „Проф. Никола Шипковенски“ и Дневен център „Слатина“ в София. 


 

Визитата на екипа от ЕПА е във връзка с решение на ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ), като целта е да бъде изготвена оценка на системата на психиатрично обслужване в България. Домакини на международните експерти са Министерството на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи, който е съорганизатор на събитието


 

Целта на екипа от ЕПА е след като се запознае с проблемите пред различните сектори на психичноздравната помощ в България, да изготви доклад за нейното актуално състояние и препоръки за необходимите реформи в сектора. Окончателният доклад ще е готов до края на октомври 2018 г. и ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.