Новини - Свят

Създават първата космическа болница, нанороботи заменят операциите
Прочетена: 88 пъти
Снимка: Khaleej Times

Министерството на здравеопазването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви плановете за създаване на първата в света болница в Космоса - Emirates Space Hospital, съобщава Khaleej Times. Проектът ще бъде приведен в съответствие с националната космическа програма на ОАЕ.

 

"Космонавтите ще получат медицинско лечение в Космоса, но то ще бъде контролирано на Земята с помощта на нанотехнологии", обясни говорителката на министерството д-р Култъм ал Белуши.

 

Така телемедицината ще се използва и в Космоса. Предвижда се в първата Космическа болница да се използват и аннотехнологии за реализиране на лечебния процес. По думите на д-р Белуши хирурзите ще трябва да инжектират нанороботи в кръвта на космонавтите. "Това ще сложи край на необходимостта от хирургическа намеса, тъй като нанороботите ще търсят болните клетки и ще ги ремонтират вътрешно", каза медикът.

 

Проектът ще бъде тестван на Земята и ще бъде използван на Марс. А жизненоважните статистически данни за астронавтите ще бъдат получени само чрез сканирането им.

 

Проектът ще бъде стартиран едновременно с началото на мисията на ОАЕ на Марс през 2020 година.

 

Друга технология, която се предстои да се въведе в бъдеще, е изкуственият интелект. Абдул Рахман бин Мохамед ал Оуаис, министър на здравеопазването и превенцията, заяви, че като се възползва от силата на технологиите от ново поколение, чрез стратегическите инициативи като ОАЕ 2071, Стратегията на ОАЕ за изкуствен интелект, Четвъртата индустриална революция и Националната програма за космически науки, правителството се стреми да предоставя здравни и хирургически услуги дистанционно, както и денонощни интелигентни медицински решения.

 

Министърът добави, че най-важните приоритети на страната остават борбата и предотвратяването на разпространението на хронични и незаразни болести като рака.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития