Новини - България

Със 130% ще се увеличи броят на затлъстелите в ЕС до 2030 г.
Прочетена: 31 пъти
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от Европейския съюз (ЕС) страдат от наднормено тегло, а между 10-30% са със затлъстяване. Това показват данните на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), които са представени на експертната среща „Баритричната хирургия – нов живот за хората със свръхтегло“, организирана от Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“ в партньорство със Сдружение "Моят нов живот".

 

Прогнозата е, че до 2030 г. наднорменото тегло ще се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване - със 130%. Приблизително 1,5 милиона от българската популация е със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Това съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска.

 

Световната здравна организация (СЗО) определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите. Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития