Новини - България

Само здравни бакалаври ще могат да практикуват като лечители
Прочетена: 479 пъти
Снимка: pixabay.com

Единствено здравни бакалаври да могат да прилагат неконвенционални методи на лечение, а тази възможност да отпадне за лица, които имат само средно образование. Това предложение е заложено в новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето  (ЗЗ), който бе публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването (МЗ) за обществено обсъждане.

 

В мотивите за промяната вносителите предлагат да отпадне правното основание за издаване на наредба от министъра на здравеопазването по чл. 167, ал. 1, т. 3 от Закона за здравето.

 

"С посочената разпоредба е дадена възможност на лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До настоящия момент такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве", посочват от здравното министертво.

 

Оттам допълват, че след извършен анализ на данните и резултатите от провеждания от министъра на здравеопазването контрол върху тези дейности се обосновава изводът, че право да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве следва да имат само специалисти с придобито образование по медицинска професия, което осигурява гарантиран обем теоретични знания и практически умения.

 

По тези причини вносителите предлагат да отпадне възможността лица със завършено средно образование да практикуват неконвенционални методи.

 

"С предложението се цели да се предотврати и намали рискът за здравето на гражданите при използването на неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве", обобщават от МЗ. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития