Новини - България

Само 7-8 болници ще приемат пациенти с COVID-19 в София
Прочетена: 88 пъти
Снимка: Redmedia.bg

За последните 24 часа в страната са регистрирани нови 24 случая на заразени с COVID-19 у нас. От тях 10 са приети в болница. Изследвани са 874 души. А активните области са 5. Това обяви на редовното сутрешно изявление на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той добави, че епидемичната обстановка продължава да е в низходящ темп.

 

Общият брой на инфектираните от началото на епидемията е 2259 души.

 

Разпределението на новите случаи по области е както следва: София – 16, Ямбол – 4, Сливен – 2, Кюстендил и Пазарджик по един.

 

Към момента на лечение в болница са 299 пациенти, като 36 от тях са интубирани и са в интензивни отделения.

 

Броят на заразените сред медицинския персонал е 242 като вчера са установени два нови случая – един лекар в София и медицинска сестра в Ямбол.

 

Броят на излекуваните достигна 646 души, като новите за вчера са 34 случая.

 

Починалите за деня са двама – мъж на 79 години и жена на 93 години. От всички починали 73 са мъже, а 39 – жени. Средната им възраст е 66.5 години.

 

Предвид малкия брой на заразени е взето решение в София да останат 7-8 болници, които ще приемат за лечение пациенти с коронавирус. Така ще може останалите лечебни заведения да насочат дейността си към останалата лечебна дейност и да обслужват хората, които през времето на извънредно положение са отлагали медицински прегледи и лечение.

 

Основната бройка положителни ще продължи да бъде лекувана във Военномедицинска академия, „Пирогов“, Александровска болница, Инфекциозна болница, „Св. Анна“,  Втора градска, Белодробна болница. Останалите ще могат да се съсредоточат върху редовната си медицинска дейност. Те обаче ще останат в готовност при нужда веднага да се включат в борбата с COVID-19.

 

„Аз бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха до тук търсенето на медицинска помощ по повод хронични заболявания и отложиха планови операции, сега вече спокойно могат да се обърнат към лекарите, да потърсят необходимата помощ, тъй като тяхната безопасност е гарантирана“, каза доц. Кунчев.

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития