Новини - България

Съдят здравната каса за 16 млн. лв.
Прочетена: 185 пъти
Снимка: Pixabay.com

Общо 66 са делата, заведени срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за неплатена надлимитна дейност, а претенциите по тях са за приблизително 16 млн. лева. Данните бяха представени от министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес в отговор на депутатски въпрос на народните представители от Парламентарната група "БСП за България" д-р Илиян Тимчев и доц. Георги Йорданов. Министърът поясни, че  към момента на първа инстанция са приключили 11 дела, по които касата е осъдена да заплати 1,47 млн. лева. На втора инстанция са приключили още 4 дела за още 550 хил. лв. Има и подадени касационни жалби по 4 дела, една от които е от лечебно заведение. Окончателно финализирани са само две дела, по които НЗОК е осъдена да плати 20 992 лева.

 

Според министър Ананиев  в случая става дума за средства, които касата не е изплатила, поради това, че те са свързани с медицинската дейност, изпълнявана от лечебните заведения по договорите с НЗОК. Влизайки в ролята си на финансист, министърът коментира ситуацията лаконично:

 

"Не познавам в нашето законодателство да има такова нещо, като надлимитни или надбюджетни средства. Такива термини в закона няма."

 

По неговите думи цитираните суми по отделните дела не са окончателни и не може да се твърди, че касата ще трябва да ги заплати, добави още той.

 

"Не е установена трайна съдебна практика за взимане на осъдителни решения, по които здравната каса да дължи пари", категоричен бе Кирил Ананиев.

 

Въпреки това обаче той бе принуден да признае, че към днешна дата няма откъде да се вземат средства,  с които да се покрият съдебните разходи.

 

"Ако трябва да платим тези 16 млн. лв., трябва да ги вземем от бюджета на НЗОК за 2018 г., а това е невъзможно. Ние работим по рамка, определена от вас, от Народното събрание, от която не можем да излезем. Освен това изваждането на толкова много пари от бюджета на касата ще ощети пациентите, защото парите няма да отидат за покриване на медицински дейности", каза министър Ананиев.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития