Новини - България

С поредица от мерки преодоляваме недостига от медицински специалисти
Прочетена: 204 пъти
Снимка: pixabay.com

Серия от мерки за справяне с недостига на здравни специалисти предвижда Националната програма за реформи за 2018 г., одобрена от Министерски съвет. Целта е чрез тях да се създадат благоприятни възможности за професионално развитие на медицинските специалисти в страната и за подобряване на практическите им умения.

 

Констатацията на правителството е, че са идентифицирани проблемите, засягащи обучението за придобиване на специалност и по тази причина са набелязани конкретни мерки за преодоляването им. От кабинета уточняват, че предстои да бъде актуализирана Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, както и да бъдат утвърдени актуализирани учебни програми за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, като срокът за това е 2019 г. Очакванията са, че нормативните промени ще доведат до увеличен прием на студенти по специалности с установен недостиг.

 

Изготвено е и предложение до Министерството на науката и образованието (МОН) да бъде увеличен приемът на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, предвид огромния недостиг на медсестри навсякъде в страната. Предвиденият срок за реализация на тази мярка също е заложен за 2019 г.

 

От Министерски съвет съвет са категорични, че се очакват положителни резултати и от изпълнението на двата проекта с европейско финансиране  - „Специализация в здравеопазването”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 5 496 628 лв. и „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, за който са осигурени 7 млн. лв. по същата програма.

 

Невена ПОПОВА

 


 

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития