Новини - България

РЗОК - Пловдив: Условията за договор с карловската болница са в защита на пациентите
Прочетена: 101 пъти
Снимка: Pixabay.com

Поставените от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив условия за сключване на договор по акушеро-гинекологичните пътеки с Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Киро Попов" в Карлово имат за цел най-вече защитата на правата, живота и здравето на здравноосигурените лица. Това заяви пред БНР зам.-директорът на пловдивската здравна каса д-р Даниела Николова.

 

„Карловската болница разполага с един-единствен анестезиолог на пълен работен ден. И тъй като вече знаем, в медийното пространство се появиха смъртни случаи на родилки и деца поради липса на квалифицирана медицинска помощ, РЗОК Пловдив не може да поеме ангажимента да носи тази отговорност, при положение, че карловската болница не отговаря на изискванията за сключване на договор по тези клинични пътеки“, коментира тя.

 

По нейните думи проблемът не трябва да се политизира и не следва да се иска оставка на директора за това, че той спазва нормативната база.

 

"Държа да отбележа, че касата поставя еднакви условия и изисквания спрямо всички договорни партньори, независимо дали те са държавни, общински или частни лечебни заведения“, подчерта д-р Николова, като по този начин даде отговор на упреците, че отказът на касата за сключване на договор с карловската болница е мотивиран от желание да бъде пренасочен потокът от пациенти към частни лечебни заведения в Пловдив.   

 

Според зам-директора на РЗОК че заповедта на директора на регионалната каса е била потвърдена и от управителя на НЗОК.

 

"Далеч преди процеса на договаряне този проблем бе фиксиран от отдел „Болнична помощ“ в РЗОК, съответно те бяха предупредени да вземат мерки навреме, за да няма проблем по-нататък с процеса на договаряне и сключване на договора“, поясни тя и припомни, че задължение на управленския екип на болницата е да осигури нормалното функциониране на лечебното заведение.

 

"Проблемът с АГ-отделението в Карлово ще бъде решен", заяви от своя страна управителят на болницата д-р Христо Пелев. По неговите думи с наличните четирима анестезиолози - един лекар на щата и половина, и други трима на договор, отделението може да продължи да работи, и така се покрива изисквнето за четирима анестезиолози.

 

Д-р Пелев поясни, че в момента няма стандарти за анастезиолози и посъветва РЗОК - Пловдив да се запознае  със  законодателната документация. 

 

"Ако останем без АГ отделение и се случат само две родилки, при налични две линейки, които може да са заети с други спешни случаи,  те няма как да бъдат откарани до друга болница",  каза той. 

 

"Не искам  да нося отговорност за евентуален фатален случай с родилка", категоричен бе д-р Пелев и призова правилно да се прецени риска за подобни ситуации. 

 

"Отделението  работи и ще работи, докато болницата не получи категорична заповед от министъра на здравеопазването то да затвори".заяви още управителят.

 

Според д-р Христо Пелев има уверение от управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев, че договор за АГ-клиничните пътеки ще бъде подписан. Днес предстои и лична среща с него.   

 

Припомняме, вчера в двора на карловската болница се състоя протест на медици и граждани на Карлово в защита на АГ-отделението. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития