Новини - България

Регистрирани са два взрива със заболели от трихинелоза лица
Прочетена: 53 пъти
Снимка: Pixabay.com

Регистрирани са два взрива със заболели от трихинелоза хора, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

Единият е в РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като  резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

 

В РЗИ-Кърджали пък е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от  Крумовград за хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на лекаря и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирало от месото.

 

Вчера в министерството е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

 

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

 

Министерството на здравеопазването припомнят, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

 

От министерството се обръщат към членовете на ловно-рибарските дружества с призива задължително да извършват изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по места.

 

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог. Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми, съветват от министерството.
Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

 

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология,  изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

 

„Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки“, заявяват от министерството.





Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития