Новини - България

Регистрираха два случая на морбили в София
Прочетена: 44 пъти

Два случая на морбили са регистрирани в София. Тази сутрин в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи:

 

"Вчера имаме доказан случай в Референтната лаборатория за морбили в София при жена на 37 години... След лечение в частна болница вече тя е настанена в Инфекциозна болница."

 

За втория пациент съобщи за „Хоризонт“ доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София. Става въпрос за 3-годишно дете, което не е било ваксинирано. По думите му и пациентите са в добро състояние в лечебното заведение.

 

Припомняме, че в Македония е обявена епидемия от морбили. Местните медии съобщиха за трето починало дете от заболяването. Нито едно тях не е било ваксинирано.

 

Проф. Кантарджиев коментира, че броят на случаите с морбили в Европа и на Балканите расте. Основната причина за това е липсата на ваксинации и свободното движение на сезонни работници от държави, в които ваксината срещу дребната шарка не е задържителна.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития