Новини - България

Проф. Виолета Йотова е новият председател на Съюза на учените във Варна
Прочетена: 80 пъти
Снимка: УМБАЛ "Св. Марина"-Варна

Ръководителят на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна проф. д-р Виолета Йотова е новият председател на Управителния съвет на Съюза на учените във Варна, съобщиха от лечебното заведение. Мандатът на новото ръководство е 4-годишен и ще продължи до 2021 година.

 

Проф. Йотова, която членува в организацията от 2010 година, прие длъжността от досегашния председател - началника на ВВМУ проф. Боян Медникаров, на първото заседание на новия Управителен съвет. Тя представи пред журналисти новото 10-членно ръководство на организацията.

„Всички заедно ще изработим новата програма на Съюза на учените във Варна, която ще бъде приета догодина“, уточни проф. Йотова.

Съюзът на учените във Варна води началото си от 50-те години, но едва през 90-те години придобива самостоятелност. В момента в организацията членуват над 250 учени, като над 150 от тях са в сектор „Медицина“. Проф. Йотова сподели, че една от основните цели на съюза е да задържи младите учени в България.

„Съюзът на учените идва от далечното минало, но това не означава, че не може да бъде изпълнен със съдържание и да се доближи до хората“, коментира проф. Йотова.

Тя разказа още, че от 29 септември стартира Месецът на науката във Варна. Първата част от предвидената програма е още с откриването ѝ в 10:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна, когато ще се проведе конференцията „Културното наследство на Варна“. На нея ще бъдат изнесени над 25 доклада по теми, свързани с Морската градина, началото на българското образование в нашия град и много други. Събитието ще бъде закрито на 29 октомври със заключителна конференция, която ще представи постерни сесии и разнообразни заседания.

Коментари

май 2018

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития