Новини - В медиите

Проф. Тодор Кантарджиев: "Дете от Русе е със съмнение за западнонилска треска"
Прочетена: 75 пъти
Снимка: Архив

"Имаме сериозно съмнение за едно малко дете от Русе, че е развило заболяването западнонилска треска. Днес очакваме да потвърдим дали това е така. Получихме проби, които ще изследваме в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Бум на западнонилска треска у нас няма“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

 

Той допълни, че обикновено малките деца преживяват тази инфекция без никакви последствия. Тя се проявява с възпаление на мозъчните обвивки. Първите 2 доказани случая на западнонилска треска в Никозия, Кипър, са от вчера. М.г. у нас е имало доказани 15 случая, починали са двама души. Заболяването е особено опасно за възрастните хора.

 

Миналата седмица Националната референтна лаборатория доказа 4 случая на възпаление на мозъка от ентеровируси, които лятно време се предават чрез мръсни ръце и замърсена храна. Майките трябва да знаят и да спазват, особено в тази седмица с повишаването на температурата, хигиена на ръцете, да се пие само бутилирана вода и да се следи за чистотата на храната. Ентеровирусите причиняват при 1 на 1000 души възпаление на мозъка. Слава Богу, децата са добре и може би няма да има никакви последствия за тях от заболяването“, допълни проф. Кантарджиев.

Коментари

ноември 2019

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития