Новини - България

Проф. Плочев: Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил
Прочетена: 98 пъти
Снимка: Стоп-кадър bTV

"Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”.

 

Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев в предаването „Тази сутрин” на bTV.

 

От разговора в телевизионното студио стана ясно, че проф. Плочев вчера е имал среща с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Управителят на НЗОК бе категоричен, че премиерът не му е поискал оставката.

 

Той обясни, че преди да информира парламента за проблема с неразплатените средства за лечение на българи зад граници, е уведомил министъра на здравеопазването. По думите му писмото до министър Кирил Ананиев е изпратено на 2 февруари, а  това до депутатите било от 13 февруари.

 

Управителят на НЗОК разказа още, че на срещата с премиера Бойко Борисов, той му е казал следното: 

 

"Имаме проблем не да платим парите, има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група безсъвестни български лекари, които работят в Европа, те викат с рейсове определени хора, лекуват ги уж, че са спешни и после ние плащаме“.

 

Премиерът е бил категоричен също така, че трябва да се намерят законодателни решения на този проблем.

 

„Много умно и разумно ми отговори човекът. Ако така ми беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото“, заяви още управителят на касата.

 

Проф. Плочев призна, че Борисов го е упрекнал за поведението му и го е критикувал, че не разбира от политика.

 

„Той разбра, че аз нямам намерение да клатя правителство, нито да нагрубя някой, нито да навредя на някого, искам да реша един проблем своевременно“, обясни управителят на касата.

 

Проф. Плочев сподели и че има известни резерви относно решенията на здравния министър и съобщи, че идеята за мораториума над иновативните лекарства е била на Кирил Ананиев.

 

„Той ни диктува дума по дума в надзора как да го дадем, видя докъде стигна, изложи надзора, изложи парламентарната група“, посочи професорът.

 

Също така проф. Плочев заяви, че не е крил нищо и е уведомил Министерството на здравеопазването (МЗ) за намеренията си. Управителят на Здравната каса разкри обаче, че негов близък приятел му се е обадил, за да му въздейства да подаде оставка.

 

"Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, сподели проф. Плочев, но отказа да посочи точно откъде е дошъл натискът.

 

В студиото беше и депутатът от "БСП за България" Славчо Велков в качеството си на личен приятел на проф. Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

 

„Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков.

 

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

 

„Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Велков.

 

По думите му главната фигура, която движи това е зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

„Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, разказа Камен Плочев.

 

Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в здравното министерство, а не в здравната каса”.

 

„Като член на Надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен бе Плочев.

 

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката.

 

„И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

 

Левият депутат припомни, че само преди няколко месеца проф. Камен Плочев е бил избран с внушително мнозинство от 205 гласа на този пост. Славчо Велков изрази мнение, че не трябва да се допуска точно в този момент, когато страната ни е ангажирана с европредседателството и очаква да бъде допусната в Шенген,  да се създава напрежение с партньорите на касата от Германия, Австрия и други европейски страни. На свой ред проф. Плочев заяви, че е готов да забрави и да подаде ръка на всички, за да работят отново заедно така, че хората да не почувстват нищо, което да им се отрази по недобър начин. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари