Новини - България

Проф. Камен Плочев: В Здравната каса има компонент на демагогия, обиден съм от тона, с който подходиха към мен
Прочетена: 429 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

"Не се чувствам виновен. Нищо лошо не съм направил. Човек си подава оставката, когато е направил нещо лошо, когато е виновен, когато трябва да си плати за това, че не си върши работата или прави неща, които не са му работа. Аз не съм направил нито едното, нито другото. Считам че съм прав и съм искал да направя нещо полезно."

 

Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев в предаването "Още от деня" на БНТ по повод скандала с неговото писмото до парламента и поисканата му впоследствие оставка от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Проф. Плочев заяви, че не знае защо проблемът е станал политически. Според него като такъв го е дефинирал министърът на здравеопазването. Управителят на НЗОК беше категоричен, че не е правил опит да се свързва с опозицията или да "клати лодката".

 

„Така е построена здравната каса, че има изключителен компонент на демагогия в нея“, заяви той.

 

По неговите думи тя уж е самостоятелна здравна каса, но в същото време не може да се пипне нищо в нея без да се попитат управляващите. По тази причина проф. Плочев намира за уместно предложението касата да премине направо към министерството.

 

„Не знам кой ми е началникът. Парламентът ме назначава, не разбирам защо министърът ми иска оставката. Ако кажат, че друг ми е началникът, на друг ще докладвам“, каза професорът.

 

Той обясни, че е написал въпросното писмо, в което описва проблема за дефицита в системата, възлизащ на близо 200 млн. лв., не за да променя държавния бюджет, а за да започне обсъждане как да се попълни този дефицит и да не се връщат български граждани от чужбина. Проф. Плочев се възмути, че вместо да го поканят за обсъждане на проблема, са му се обадили да му поискат оставката.

 

„Така не се започва разговор с професор. Малко съм обиден от тона и начина, по който е подходено към мен“, сподели той и допълни, че никога не е имал намерение да се свързва с опозицията, защото те не могат да му помогнат с нищо.

 

На въпрос на водещата откъде очаква подкрепа – отляво или отдясно, той заяви:

 

"Нито отляво, нито отдясно. Очаквам подкрепа от екипа на НЗОК."

 

Като „мъдро решение“, определи проф. Плочев позицията на ГЕРБ след края на заседанието на парламентарната им група да го поканят за дискусия по темата за дефицита, който засяга лечението на българи в чужбина. Той изрази готовност да се отзове на поканата и да обясни подробно къде се корени проблемът.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития