Новини - България

Проф. Камен Плочев: Цялото общество иска от нас реформа и тази реформа трябва да се направи
Прочетена: 243 пъти

Най-много средства от Бюджет 2018 на Здравната каса трябва да бъдат насочени към болничната помощ, защото там несправедливостта в заплащаното е фрапираща при някои клинични пътеки. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев в предаването „Неделя 150“ на БНР. По неговите думи не може едни пътеки да струват по 9,10,12, 13 хиляди лева, а други да са оценени на 300 лв. , което създава неблагоприятен имидж на тези пътеки.

 

„След една година няма да има хора, които да работят по тези пътеки. Ние трябва да балансираме така машината, че да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми“, посочи проф. Плочев.

 

Той припомни, че справянето с несправедливостта в заплащането на пътеките е било част от визията му за управлението на фонда, когато е поемал ръководния пост.

 

Проф. Плочев засегна и темата за прехвърлянето на повече дейност от болничната в доболничната помощ, където, по неговите думи трябва да има повече работа, а не повече заплащане.

 

„Миналата година моите предшественци са изнесли 20 млн.лв. в специализираната доболнична помощ и тези пари са отишли само за увеличаване на заплати, но не са се отразили върху количеството и качеството на предлаганата медицинска дейност, отбеляза управителят на НЗОК и припомни, че решенията в институцията се вземат от Надзорния съвет, а не от него самият.

 

Електронното здравеопазване също бе предмет на коментари от ръководителя на финансиращата институция.

 

„Цялото общество иска от нас реформа и тази реформа трябва да се направи. Трябва една година да няма никакви излишни и свръхплащания, за да може да се въведе електронното здравеопазване – т.е.позицията да остане такава, каквато е тази година, това да са плащанията, това да са обемите. За една година ние трябва да въведем личната индивидуална здравна карта, която да контролира самият пациент и всичко, което се прави с него – бил ли е на преглед, кое лекарство му е изписано и откъде е дошло това лекарство“, каза проф. Камен Плочев.

Невена ПОПОВА

Коментари