Новини - България

Проф. Анна-Мария Борисова: Започвайте деня си с витамин D
Прочетена: 792 пъти
Снимка: pixabay.com

"Витамин D e безценно средство за превенция, а науката установява неговата благоприятна роля при все повече заболявания, каквото е например артериалната хипертония. Много важно е да се знае, че при хората с диабет нивата на този витамин са намалени, поради което при тях се налага рано да направим добра компенсация."

 

Това заяви ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова в презентацията си на тема "Диабет и остеопороза", изнесена в рамките на четвъртия модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“. Той се организира от АстраЗенека България с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.   

 

В съвременната наука вече се налага понятието "диабетопороза" - комбинация от наименованията на двете заболявания, които са много чести и много разпространени, отбеляза проф. Борисова. В допълнение тя поясни, че на тези две болести трябва да се гледа като  на епидемични и силно повлияващи живота на отделния човек, с огромна финансова и социална значимост за обществото. 

 

"Диабетът е потвърден рисков фактор за счупвания, които могат да имат дълготрайни и тежки, дори фатални последици", отбеляза специалистът.

 

По нейните думи едва 10% от необходимото количество витамин D могат да се набавят с подходяща храна и по тази причина е важно нивата на витамина в кръвта да се изследват поне един път годишно, за да се установи има ли дефицит и в каква степен е той. Според проф. Борисова особено застрашени в това отношение са жените в менопауза, вегетарианците и веганите, хората, провеждащи кортикостероидна терапия. Адекватната превантивна доза е 1000 единици на ден, а лечебната може да достигне до 4000 единици дневно, стана ясно още от думите на проф. Борисова.

 

"Започвайте деня си с витамин D, грижете се и в семействоти ви всички да са здрави, като приемат необходимата им профилактична доза", призова тя.   

 

В същото време, според проф. Борисова не трябва да се забравя, че витамин D има сезонна флуктуация - неговите нива в организма са най-високи през лятото, през есента се наблюдава спад, а през зимата те достигат най-ниската си точка. Ето защо препоръката е да се използват слънчевите месеци за дълги разходки на открито, сред природата.

 

"Това е времето, през което ще натрупаме запаси от витамина, които организмът ни ще натрупа като депо. То ще бъде на негово разположение и през късната есен и зимата, когато слънчевите лъчи са по-малко", обясни проф. Борисова.

 

В допълнение тя посочи данни от проучвания, в които е установено, че най-ниски нива на витамин D в България са доказани сред жителите на София, поради смога над града и невъзможността на ултравиолетовите лъчи да проникнат през него, а най-високи - сред хората, работещи на открито в селските райони и вилните зони. 

 

"Има обаче и един феномен, който ние, специалистите нарекохме "феноменът Сандански". Характерно за този град е, че жителите му се крият от слънцето и по тази причина не образуват витамин D поради прекомерната си предпазливост", допълни ендокринологът.

 

"Важно е да няма рисково за кожата излагане на слънце, но по-важно е да се намери добрият баланс и да бъде преодолян страхът от излагане на слънце", препоръча още тя.

 

Друг важен съвет на проф. Борисова е хората да не пренебрегват необходимостта от измерване на костната плътност с апарат DEXA поне веднъж годишно, защото това изследване е абсолютно необходимо за консултиращия лекар, който трябва да прецени какво е правилното поведение и какви мерки трябва да се вземат за опазване на костното здраве.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития