Новини - България

Проф. Анелия Клисарова: Здравеопазването е в крах - нужна е реформа, но след изясняване на философията
Прочетена: 428 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Няма защо да се лъжем - здравеопазването ни в момента е крах, фалират областни и държавни болници и това е страшно. Реформа очевидно е необходима, първо обаче трябва да си изясним философията на термините "застраховане" и "осигураване", защото това са две много различни неща".

 

Така депутатът от "БСП за България" проф. Анелия Клисарова коментира лансираните от министър Кирил Ананиев идеи за промени в здравноосигурителния модел.

 

"Не би било етично от моя страна да коментирам в дълбочина предложенията, просто защото не съм запозната с тях. Засега мога единствено да изразя отношение към това, което научавам от медиите, тъй като цялостен официален документ все още няма", направи уговорка проф. Клисарова. 

 

Тя обаче призова като начало да бъде изяснено съдържанието на понятията "застраховане" и  "осигуряване" и обществото да вникне в разликата между тях, която е много голяма.

 

"Да имаш здравна застраховка означава, че си подписал договор със застраховател, платил си 200 лв. и ще можеш да разчиташ на помощ ако си счупиш крака, например. А да имаш осигуровка означава, че плащаш някаква сума и си осигурен винаги, когато имаш нужда. Това обаче трябва да се обясни добри и хората да го разберат. Аз не мога да си обясня също така защо до какво в крайна сметка би довела една  демонополозация на здравната каса, за която се говори толкова много. Поне засега изглежда, че от такава стъпка биха спечелили единствено застрахователите. От друга страна е смущаващо, че се определя размер на вноската за задължителното здравно застраховане 12 лв или 15 лв., колкото го гласуват, но се поставя друго изискване - размерът й да бъде в зависимост от възрастта, пола и местоживеенето, а това категорично е дискриминация", коментира проф. Клисарова.

 

Тя заяви още, че е категоричен привърженик на идеята за връщането на държавата в регулацията на здравната система. 

 

"Не може да се откриват болници навсякъде, а да фалират държавни болници, да има цели региони без нито една денонощна аптека и без клинична лаборатория. Държавата трябва да се намеси, категорично", допълни още депутатът.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития