Събития -

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   
6 февруари
Сряда
Пресконференция за снабдяването с нерегистрирани лекарства
БТА
гр. София
14:25 - 15:25 ч.

На 07.02.2019 г., четвъртък, от 12:00 часа в БТА ще се състои съвместна пресконференция на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Центъра за защита на правата в здравеопазването, Асоциация „Хипофиза“ и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания на тема: „Kак българските пациенти се снабдяват с нерегистрирани лекарства и какво прави държавата, за да осигури достъп до тях?“

 

Организаторите обясняват, че в България не е регистриран хидрокортизон инжекция и таблетки. Лекарството е златен стандарт при лечение на адренална недостатъчност. По думите им Министерството на здравеопазването отказва да регистрира лекарството по реда на чл. 11 a от ЗПЛХМ.  С благотворителна кампания в края на 2017 г. Асоциация „Хипофиза“ събра средства за закупуване на лекарството, но доставянето му се оказа невъзможна мисия и сега пратката с животоспасяващи инжекции стои на Митница Варна с указания за унищожаването й.

 

След закриването на ЦФЛД в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки и онкологични заболявания, за които досега фондът заплащаше нерегистрирани лекарствата. Въпреки обещанията на ръководството на НЗОК, че всичко което е плащал фондът ще се поеме от НЗОК до момента  - два месеца преди закриването на фонда, не е ясно как ще се случва това.

 

Участници:

  • Ваня Добрева - председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и на Асоциация „Хипофиза“;
  • Стойчо Кацаров – председател на ЦЗПЗ.

 

В пресконференцията ще вземат участие и пациенти и родители на деца, лекуващи се с неразрешени лекарства.