Събития -

март 2019

ПВСЧПСН
    
22 март
Петък
Пресконференция „Подобряване на спешната помощ в България чрез въвеждане на стандарт PHTLS"
БТА
гр. София
13:59 - 14:59 ч.

На 25.03.2019 г., понеделник, от 10:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на ЦПО "Прогрес и знание" на тема „Подобряване на спешната помощ в България чрез въвеждане на стандарт PHTLS“. Поводът е лицензирането за първи път в България на Pre-Hospital Trauma Life Support (PHTLS) - Напреднали техники за поддържане на живота при травми, на ЦПО „Прогрес и знание“, обявен за Оторизиран тренинг- център за България към NAEMT.

 

Организаторите на събитието уточняват, че PHTLS е световният златен стандарт в доболнични грижи при травми и се преподава в 68 страни. Програмата е разработена от NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians) в сътрудничество с Американския колеж на хирурзите по травми. Мисията на PHTLS е да насърчава върховите постижения в управлението на травматични пациенти от всички участници в доболничната първа помощ и грижи.

 

Екип от 8 инструктори на ЦПО „Прогрес и знание“ се подготвя повече от година, съвместно с инструктори от PHTLS – Сърбия, за да положи изпит за получаване на лиценз от NAEMT и вече България е 69-тата страна, в която се прилага този стандарт.

 

На пресконференцията са поканени представители на Министерството на здравеопазването, директорите на ЦСМП – София, СД ПБЗН и 112, представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, представител на NAEMT, както и директорът на PHTLS - Сърбия.