Събития -

май 2018

ПВСЧПСН
 
   
30 май
Сряда
Пресконференция по повод Световния ден на множествената склероза
Park Center Sofia, бул. "Арсеналски" № 2, ет.3
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 30.05.2018 г., сряда, от 13:00 часа в Park Center Sofia (София, бул. Арсеналски № 2), етаж 3, ще се проведе пресконференция по повод Световния ден на множествената склероза (МС). За участие са поканени водещи невролози, представители на институциите и пациенти. Специалистите ще изнесат данни за постиженията в овладяването на диагнозата МС и за промените, свързани с по-лесен достъп до терапиите, а пациенти, взели участие в кампанията"Лицата на множествената склероза - 2012 г." ще разкажат  как се справят с болестта и нейните предизвикателства в ежедневния живот шест години по-късно. Ще бъде даден старт и на кампанията под наслов "Ръка за ръка в живота с МС". Организатор на проявите е  Фондация "МС Общество - България".

 

На 30, 31 май и 1 юни 2018 г. в Park Center Sofia ще бъде поставена специализирана виртуална МС стая, в която всички желаещи ще могат да научат повече за диагнозата, както и да изпитат всички симптоми, които МС причинява на пациентите.

 

Множествената склероза е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб.Близо 2,3 млн. души са засегнати от МС по света, 690 000 са болните в Европа. Над 7000 са хората, които водят битка със заболяването в България, като по данни на лекари всяка година у нас се диагностицират нови 80 случая на болестта.Тази година кампанията за ранно информиране за множествената склероза ще премине под надслов #bringinguscloser и #MSInsideOut и е свързана със засегнатите от МС души, както и хората участващи в търсенето и прилагането на лечение - учени, лекари, медицински сестри, дарители и доброволци. Целта й е да покаже, че всяка година медицината се приближава все повече до откриването на лечение за тази тежка и водеща до трайна инвалидизация болест.