Новини - България

Премиерът: Ръководствата на болници да решават проблема със заплащането на сестрите
Прочетена: 617 пъти
Снимка: pixabay.com

"Правителството няма отношение към проблема със заплащането на медицинските сестри. Ние даваме пари на здравната каса, даваме бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. Те да направят така, че да е справедливо". 

 

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод днешния протест, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) с искане за по-високи заплати и достойни условия на труд. 

 

Според министър-председателя проблемът със заплащането на медицинските сестри трябва да се решава от ръководствата на здравните заведения.

 

"За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болници да си ги отрегулират. Близо 5 милиарда лева отиват за здравеопазване. И да направят така, че да е справедливо. С цялото ми уважение, разбирам ги, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците и хайде на другия ден - ето пари. Не е правилно така. Ще счупим държавата накрая. Болниците получават пари, съответно от Министерството на здравеопазването, по клинични пътеки - от здравната каса. Огромни пари. Да седнат и да го направят", каза премиерът Борисов.

 

Днес, на Международния ден на сестринството, в София се проведе протест на професионалистите по здравни грижи. Хиляди сестри, акушерки, лаборанти от цялата страна излязоха на жълтите павета с искане за достойно заплащане на труда им и уважение към професията им.

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития