Новини - България

Предстоящо: Ревизия на клиничните пътеки и селективно договаряне с болници
Прочетена: 1373 пъти

В близко бъдеще започваме ревизиране на клиничните пътеки заедно с управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев и неговия екип. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на пресконференция за приоритетите на правителството в сектор „Здравеопазване“. Той изрази категоричното си виждане, че много голяма част от пътеките ще претърпят съществени промени и ще бъдат прехвърлени като високоспециализирани дейности в извънболничната помощ.

 

Друга идея на новия управител на здравната каса също ще бъде обект на анализ и съвместна работа със здравно министерство. Става въпрос за селективно договаряне с болниците. Това означава, че касата ще сключва договори единствено с онези лечебни заведения, които предлагат медицински услуги с доказано качество. За целта ще се вземат предвид критериите в стандарта за индикаторите за оценка на качеството. Това е начин да не бъде разпиляван обществен ресурс.

 

Проф. Петров не се ангажира с конкретен срок за прилагане на селективното договаряне, но изрази предположение, че е възможно това да се случи до пролетта на следващата година.

 

Предижда се също така пилотно да бъдат въведени диагностичносвързаните групи с експериментална цел в няколко лечебни заведения и за определен срок. След това ще бъде направен анализ на резултатите и съответните изводи.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2018

ПВСЧПСН
 
   

Събития