Новини - България

Предложение: ТЕЛК ще зачита второ заболяване само при над 50% инвалидност
Прочетена: 193 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще публикува отново Правилника за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, а до 23 април на национално представителните организации на хората с увреждания ще бъде предоставен сравнителен анализ между сега действащата Наредба за медицинската експертиза и предложенията за промяна на МЗ. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев след днешната среща с национално представителните организации на и за хората с увреждания.

 

"След това МЗ ще публикува и самата наредба за обществено обсъждане. Всички граждани ще имат на разположение 30 дни да направят своите предложения. В рамките на общественото обсъждане ще се работи по окончателната ревизия на текстовете, като ще се отразят получените становища", допълни още министър Ананиев.

 

Той определи срещата като сериозна крачка към постигането на консенсус, удовлетворяващ всички страни и посочи, че единствен спорен момент остава медицинската експертиза при лица с множество тежки заболявания, но уточни, че са били набелязани варианти.

 

Навлизайки в конкретика, министър Ананиев обясни, че по време на разговорите е било обсъдено предложение ТЕЛК-комисиите да зачитат второ допълващо заболяване единствено в случаите, когато то се оценява с над 50% инвалидност. 

 

"Един от вариантите, който обсъждахме, ако едно лице има заболяване с най-голям процент инвалидност 80% , но в същото време има и други тежки заболявания, за да може да получеи право на придружител и 100% от размера на пенсията, може би ще му дадем възможност да събира с второ заболяване но което е над 50%. Тоест към тежко заболяване да прибавим и друго тежко заболяване, но с повече от 50% инвалидност при второто заболяване. Няма да допуснем заболявания с по-малък процент инвалидност", каза министър Ананиев.  

   

Вицепремиерът Валери Симеонов също изрази задоволството си от възстановяването на диалога и от единомислието по отношение преустановяването на злоупотребите в системата на медицинската експертиза.

 

„Постигнахме съгласие с вицепремиера Симеонов и министър Ананиев, че трябва да се обърне специално внимание, за да не бъдат ощетявани хората и да не отиват в по-ниски групи, защото знаете има много тежки увреждания, които не могат да бъдат диагностицирани само на едно общо заболяване“, коментира след срещата  Адриана Стоименова - зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития