Новини - България

Предложение: Държавата да плаща здравните осигуровки на учениците в дуалната система
Прочетена: 98 пъти
Снимка: pixabay.com

Държавата да поеме здравните осигуровки на учениците от 11-ти и 12-ти клас в системата на дуалното обучение - това предложение на Министерството на образованието и науката, включено в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, одобриха на първо четене днес народните представители от парламентарната Комисия по здравеопазването. 

 

Проектът бе представен пред депутатите от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя подчерта, че основната идея на вносителите е да се гарантира правото на здраве на учениците от горните класове, обхванати в дуално обучение с 2 или 3 дни на място във фирми и предприятия. Зам.-министърът допълни, че в същото време са предвидени и текстове, които вменяват задължение на училищните директори да следят и подават информация за здравните осигуровки на техните възпитаници, които са включени в тази система.

 

По думите на зам.-министър Михайлова трудовите и социалните права на тези ученици са гарантирани от Кодекса на труда и действащото законодателство в социалната сфера. Тя бе категорична, че са безпочвени опасенията за нарушаване на правата на учениците, ненавършили 18 години, защото в тези случа се спазват стриктно разпоредбите на трудовото законодателство и се взема предварително разрешение от Инспекцията по труда. 

 

Народните представители от "БСП за България" заявиха, че принципно приемат идеите на законпроекта, но имат забележки по отношение на някои детайли като например ясното регламентиране на отговорността при трудова злополука на територията на фирмата или предприятието, в което се провежда дуалното обучение, контрола върху регистъра на фирмите, ангажирани с него и застраховките в този случай.Те увериха,че ако тези проблемни текстове се прицизират, при второто четене на законопроекта те ще го подкрепят.

 

Така промените бяха приети с 11 гласа "за", 1 "против" и четирима въздържали се. 

 

Невена ПОПОВА

 

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития