Новини - България

Предложение: Четири столични болници да поемат тежките инциденти и да работят без лимити
Прочетена: 306 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Да бъдат определени лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, на които да се разчита при инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София-област, както и при спешни случаи. С това предложение излиза Столичната лекарска колегия (СЛК) в открито писмо до президента, премиера, министъра на здравеопазването, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС). Според столичните лекари с тази функция трябва да бъдат натоварени 4 големи болници -  Университетската многопрофилна болница за активно лечение по спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов”, Военномедицинската академия (ВМА) и университетските многопрофилни болници за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Анна” и „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тези лечебни заведения поеха лечението и грижите за пострадалите след тежката катастрофа край Своге, в която загубиха живота си 17 души, а 25 бяха тежко ранени. От СЛК предлагат в тези болници да бъдат изградени кол-центрове, а така също и да се регламентира възможност те да работят без определени лимити. 

 

СЛК е на мнение, че е важно да се подобрят комуникациите на структурите в държавата при тежки инциденти, което може да се случи именно когато има определени конкретни спешни центрове.

 

От колегията са категорични, че когато има определени болници, които ще се задействат при такива тежки ситуации, ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността. Софийските лекари смятат още, че избраните лечебни заведения трябва да разполагат с интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности, както и звена за интензивно лечение с различни профили. От СЛК добавят, че е изключително важно да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникването на тежки инциденти, подобни на този край Своге.

 

Необходимо е също така да бъде подобрена комуникацията и координацията на тези болници - както помежду им, така и с Национален телефон 112, министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие, на вътрешните работи, със службите за противопожарна и гражданска защита, с армията, с  Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и  Българския лекарски съюз (БЛС).

 

Столичните лекари подчертават, че е важно да се пристъпи към доoкомплектоване с апаратура, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ. Също така, допълват от СЛК, е необходимо да бъде създаден и постоянно поддържана постоянен болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база в тези лечебни заведения. Друга необходима стъпка е налагането на строго регаламентиран ред за комуникация и координация между Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.

 

Четирите центъра пък следва да осигурят денонощно покритие от мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24-часова спешна дейност, се казва още в писмото.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития