Новини - България

Предлагат касата да получава информация още при постъпването на българи в чужда клиника
Прочетена: 318 пъти
Снимка: pixabay.com

Най-голямата опасност за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по перото за лечение в чужбина е разходът по формуляр S1. Това става ясно от думите на новия управител на касата д-р Дечо Дечев по време на заседанието на Надзорния съвет на фонда на 27 юли. Стенограмата от него бе публикувана на сайта на институцията. 

 

„Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си, примерно, 50 000 евро“, представя пред надзорниците проблема д-р Дечев. Той е категоричен, че са необходими промени в работата на НЗОК с други фондове.

 

„Трябва да изискваме информация в момента, в който се приема лицето там. Още докато е там. Защото идва документът месеци след като пациентът е бил там. И идва просто една бележка, която я праща фондът. Понеже техният фонд, като види, че ще си вземе от нас парите, изобщо не го интересува да проверява“, казва д-р Дечев. 

 

По време на заседанието става ясно, че към момента чуждите фондове нямат ангажимент да описват какво стои срещу заявените от тях средства, а в евродирективата, която дава правното основание да се изискват тези плащания, не се съдържат изрични изисквания в тази насока. Една от идеите, представени на заседанието от управителя на касата е да се извърши проверка от 2012 г. насам каква е средната продължителност на живота на гражданите, получили лечение по линия на формуляр S1.

 

„Да видим като е бил в чужбина, след това каква му е преживяемостта. И да видим накрая срещу парите, които сме дали, конкретния резултат“, конкретен е д-р Дечев.

 

Допълнителни затрудения създава и друго обстоятелство - по данни на НЗОК, често здравнонеосигурени граждани плащат накуп необходимия брой вноски, който им гарантира връщането в системата. След това те получават Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), заминават в чужбина и отново прекъсват плащането на здравни вноски. При тази ситуация, ако се наложи да ползват по спешност здравна помощ в чужбина, НЗОК е длъжна да заплати техните разходи, независимо, че за пореден път са здравнонеосигурени.

 

Припомняме, дълговете на НЗОК към чужди фондове продължават да са високи и не се наблюдава тенденция към намаляването им. Предвидените средства в бюджета на фонда за тази година са 73 млн. лв. Прогнозите са, че сумата, която ще бъде заложена по това перо в бюджета за 2019 г. ще бъде още по-висока. 

Невена ПОПОВА

 

 

 

 

 

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития