Новини - България

Подуправителят на НЗОК: Всички договорни партньори ще получат парите си навреме
Прочетена: 165 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Всички договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще получат парите си навреме."

 

Това каза подуправителят на институцията д-р Йорданка Пенкова, цитирана от БТА. Д-р Пенкова взе участие в дискусия, организирана от националния омбудсман Мая Манолова. Вече трети месец болниците получават парите си до 25-то число, увери подуправителят по повод изразени притеснения от лекарите, свързани с подписването на новите си договори с НЗОК. Според д-р Пенкова проблемите в системата са стари и приличат на лавина.

 

"Искаме да говорим за качество, за оценка на труда на лекарите, но нямаме основополагащите медицински стандарти. Трябва да се изработят стандарти, но не напаснати, а такива, каквито очаква обществото", каза още тя.

 

"Здравната каса ще има дефицит и тази година, въпреки увеличените средства, като една от причината е свръхрегулацията, която се налага в тази система", категоричен бе председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров.

 

По думите му трябва да се прецени дали негативите от нея не са повече от позитивите. Д-р Кацаров препоръча да се премахне монопола на НЗОК и да се върви към приватизация на болниците.

 

Омбудсманът Мая Манолова не подкрепи предложениета на д-р Кацаров. За пореден път тя настоя да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците и да има финансова подкрепа на лечебните заведения в тежко състояние, които са най-малко 12, а такъ също и да бъдат премахнати лимитите в здравеопазването. 

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития