Новини - България

Подписаха Националния рамков договор за 2018 г.
Прочетена: 290 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

"Благодаря ви от името на българските пациенти, че днес положихте подписите си под два изключително важни документа – Националния рамков договор с Българския лекарски съюз и Националния рамков договор с Българския зъболекарски съюз. Категорично заявявам, че тези рамкови договори надграждат действащите до сега и по качество, и по обеми, и по видове услуги, като дават позитиви както за изпълнителите на медицинските дейности, така и за потребителите – българските пациенти. Новите рамкови договори ще дадат сериозно и положително отражение върху здравната система“.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2018 г., съобщиха от здравното ведомство. По думите на министъра в дългия преговорен процес всяка от страните е направила много отстъпки, за да бъде НРД-2018 факт.

 

С рамковия договор се осигуряват над 400 млн. лв. допълнително средства за здравния сектор. Постигнато е значително увеличение на близо половината клинични пътеки, като при някои пътеки увеличението е с над 450 лв. Изпълнен е ангажиментът към областните и общинските болници да бъде завишена стойността на пътеките, по които те работят. Заложени са повече средства за превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация, както и за общопрактикуващите лекари. По отношение на денталните грижи, за първи път специално внимание е обърнато на хората на възраст от 65 до 69 г., при които касата ще покрива поставянето на протези. Тези конкретни числа посочи в изказването си още министър Ананиев.

 

„Очаквам тези договори да внесат спокойствие в системата, но не трябва да се задоволяваме с това. Ние искаме ефективна здравна система, а за да бъде тя такава, трябва да се положат усилия. Ето защо ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина“, коментира той.

 

На днешната среща при министър-председателя Бойко Борисов представителите на здравното министерство и на съсловните организации се обединиха около необходимостта от провеждане на засилен контрол, постоянни проверки и строга отчетност, с цел да се ограничат течовете в системата.

 

"По този начин няма да бъде допуснато пациенти да бъдат ощетявани. Всички ресурси трябва да отиват за здравните потребности на българските граждани", каза министър Ананиев.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития