Новини - България

Подписаха Националния рамков договор за 2018 г.
Прочетена: 289 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

"Благодаря ви от името на българските пациенти, че днес положихте подписите си под два изключително важни документа – Националния рамков договор с Българския лекарски съюз и Националния рамков договор с Българския зъболекарски съюз. Категорично заявявам, че тези рамкови договори надграждат действащите до сега и по качество, и по обеми, и по видове услуги, като дават позитиви както за изпълнителите на медицинските дейности, така и за потребителите – българските пациенти. Новите рамкови договори ще дадат сериозно и положително отражение върху здравната система“.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2018 г., съобщиха от здравното ведомство. По думите на министъра в дългия преговорен процес всяка от страните е направила много отстъпки, за да бъде НРД-2018 факт.

 

С рамковия договор се осигуряват над 400 млн. лв. допълнително средства за здравния сектор. Постигнато е значително увеличение на близо половината клинични пътеки, като при някои пътеки увеличението е с над 450 лв. Изпълнен е ангажиментът към областните и общинските болници да бъде завишена стойността на пътеките, по които те работят. Заложени са повече средства за превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация, както и за общопрактикуващите лекари. По отношение на денталните грижи, за първи път специално внимание е обърнато на хората на възраст от 65 до 69 г., при които касата ще покрива поставянето на протези. Тези конкретни числа посочи в изказването си още министър Ананиев.

 

„Очаквам тези договори да внесат спокойствие в системата, но не трябва да се задоволяваме с това. Ние искаме ефективна здравна система, а за да бъде тя такава, трябва да се положат усилия. Ето защо ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина“, коментира той.

 

На днешната среща при министър-председателя Бойко Борисов представителите на здравното министерство и на съсловните организации се обединиха около необходимостта от провеждане на засилен контрол, постоянни проверки и строга отчетност, с цел да се ограничат течовете в системата.

 

"По този начин няма да бъде допуснато пациенти да бъдат ощетявани. Всички ресурси трябва да отиват за здравните потребности на българските граждани", каза министър Ананиев.

Коментари