Новини - България

Подобрява се състоянието на мъжа, болен от западнонилска треска
Прочетена: 232 пъти
Снимка: Pixabay.com

Подобрява се състоянието на пациента, за който бе потвърдено, че е заразен със западнонилска треска, съобщиха от Унивреситетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Св.Георги" в Пловдив. Мъжът е на 55 години, от пловдивското село Труд и вече е контактен и адекватен, допълват оттам. Според лекарите, болният все още е с лека пареза на десния крак, но се очаква тя да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на медиците от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан.

 

От 2 до 5 август той е бил на екскурзия в Истанбул, Турция, където в този период е имал само едно пътуване край Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция обаче се появяват гадене и болки в корема, започва повръщане и стомашно разстройство.

 

Приет е във Втора хирургична клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж. Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са  3 изследвания със скенер и 1 – с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.

 

Междувременно са взети 2 проби и са изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че пациентът е със западнонилска треска.

 

По думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР, появата на заболяването у нас не е изненада, като се има предвид, че лятото бе влажно, а  последно време се появиха случаи в съседни държави от Балканския регион и в Средиземноморието. Опасност от епидемия у нас обаче няма, категоричен бе той.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития