Новини - България

Почина доайенът на българската хирургия проф. Александър Гюровски
Прочетена: 579 пъти
Снимка: Pixabay.com

На 95-годишна възраст почина доайенът в българската хирургия проф. д-р Александър Гюровски, съобщиха от Районната лекарска колегия (РК на БЛС) във Велико Търново.

 

Проф. Гюровски до последните си дни защитаваше авторитета на лекарската професия като действащ хирург в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Павликени.

 

Почитан, обичан и уважаван от пациентите си, проф. д-р Александър Гюровски беше приятел на РК на БЛС във Велико Търново и пример за всеки медик, отбелязват от колегията.

 

През юни 2015 г. лекарската гилдия в област Велико Търново го удостои с наградата на петите „Моллови дни” - почетна грамота и плакет с лика на д-р Васил Моллов, за особени заслуги в медицината и лекарската професия.

 

Броени дни преди да получи отличието на петите „Моллови дни” проф. д-р Александър Гюровски бе награден със златен почетен знак на Министерство на здравеопазването - първа степен с лента, за съществения му принос в областта на хирургията в България, за проявен професионализъм в работата и за постоянната му и всеотдайна грижа към пациентите.

 

По случай Деня на българския лекар - 19 октомври 2016 г., съсловната организация в старата столица отново го награди, в категорията „Дългогодишна работа”.

 

След като завършва медицина с отличие, той намлиза в тайните на хирургията като възпитаник на проф. д-р Георги Капитанов. Работил е в Медицинска академия, както и в медицнските бригади в Мали, Етиопия и Либия. От 1971 г. до 1980 г. ръководи Хирургичното отделение на Окръжната болница във Велико Търново. През 1980 г. започва работа в Първа хирургична клиника на Университетската болница в Плевен и остава неин ръководител до пенсионирането си. Професор е от 1984 г., като преди това защитава докторска дисертация.

 

Поклон пред светлата му памет!

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития